Zetmeel is vooral terug te vinden in aardappelen en graanproducten. Het is een koolhydraat die door ons lichaam wordt omgezet in glucose. Glucose wordt door het lichaam als brandstof gebruikt.
Het wordt aangemaakt door planten. Voor planten dient het als voedselreserve. Het ontstaat uit de glucose die vrijkomt tijdens de fotosynthese. Bij een overschot wordt het omgevormd tot zetmeel en opgeslagen in de plant.
Wat doet je lichaam met zetmeel?
Je lichaam zet deze stof om naar glucose. Glucose is een suikersoort die ons lichaam als brandstof gebruikt om energie uit te halen. Sommige zetmeelsoorten, zoals bijvoorbeeld peulvruchten, zijn zo opgebouwd dat ze niet goed afgebroken kunnen worden. Ook verhitten en het daarna weer afkoelen zorgt dat het moeilijker af te breken is. Glucose uit dit zetmeel komt dan ook nauwelijks in je bloed terecht.
Verteringsenzymen hebben moeite met het verteren van zetmeel. De natuurlijke vorm is slecht afbreekbaar in de maag, vooral aardappelzetmeel. Pas later, in de dikke darm, vindt bacteriële afbraak plaats.
Zetmeel bestaat uit ketens. De lengte van een keten zegt veel over het type. Hoe langer de keten, hoe langer je lichaam bezig is deze te verwerken. Peulvruchten bevatten bijvoorbeeld lange zetmeel ketens. Cornflakes bestaat uit veel kortere ketens en is hierdoor sneller af te breken.
In alle gevallen wordt het zetmeel omgezet naar glucose. Je lichaam maakt automatisch insuline aan om deze vorm van suiker uit je bloed te halen en naar de cellen te vervoeren. Wanneer de cellen voldoende energie hebben wordt het overige deel opgeslagen als lichaamsvet.
Bronnen van zetmeel
Zetmeel komt zowel van nature voor in voedingsmiddelen als bewerkt vanuit de fabriek. Natuurlijke bronnen van zetmeel zijn knolgewassen als aardappels, peulvruchten en granen zoals tarwe, mais en rijst. Ook graanproducten als brood en pasta bevatten zetmeel.
Wanneer een fabrikant zetmeel bewerkt heet het gemodificeerd zetmeel. Het wordt bewerkt om de juiste eigenschappen te krijgen. Het is dan te gebruiken als verdikkingsmiddel in bijvoorbeeld sauzen en soepen. Op de verpakking wordt gemodificeerd zetmeel ook aangegeven met de E-nummers 1404 tot en met 1452.
Bewerkte levensmiddelen waar het in voorkomt zijn onder andere margarine, koekjes, deegwaren, chocolade, chips, vleesproducten, zuivel, snacks, gedestilleerde dranken en bindmiddelen.
Nadelige gevolgen van zetmeel
Vooral korte ketens hebben nadelige gevolgen voor je gezondheid. Korte zetmeel ketens zijn vooral te vinden in wit brood, witte pasta, cornflakes en witte rijst. Deze voedingsmiddelen zorgen voor een piek in je insulineniveau door de grote hoeveelheid suikers die ze bevatten. Wanneer je een hoog insulineniveau hebt is het haast onmogelijk om lichaamsvet te verbranden. Insuline verstoort het hormoon dat lichaamsvet vrijmaakt wanneer het lichaam om energie vraagt. Daarnaast wordt het teveel aan glucose wat op deze manier ontstaat opgeslagen als lichaamsvet.
Wil je afvallen dan is het raadzaam op te passen met zetmeel. Bij het eetprogramma van Mijn eigen Lijn wordt hier dan ook goed op gelet. Je leert uitgebalanceerd te eten zodat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt voor een gezonde levensstijl.
tomicolf
op 24 Oct 2021Anoniem
op 05 Mar 2020