Wat is stofwisseling?

Wat is stofwisseling?

De stofwisseling wordt ook wel metabolisme genoemd. Dit woord komt van het Griekse metabolismos wat voor verandering of omzetting staat. Stofwisseling betekent het geheel van biochemische processen dat plaatsvindt in cellen van organismen.

Stofwisseling is niet hetzelfde als de spijsvertering. De spijsvertering vindt plaats na een maaltijd, in het spijsverteringskanaal. De stofwisseling vindt 24 uur per dag plaats, in elke cel van je lichaam.

Functies van de stofwisseling

De stofwisseling in ons lichaam heeft vele functies. Het maakt energie vrij uit opgenomen stoffen en reservestoffen. Het metabolisme regelt het gebruik van bouwstoffen en energie, als bron voor alle biologische processen in ons lichaam. Maar het helpt ook bij het verwerken van afvalstoffen en het eventuele elimineren van een teveel aan opbouwstoffen.

Snelle of langzame stofwisseling

Het is een continue proces. Wanneer we ons inspannen zoals tijdens het sporten of intensief lichamelijk werk zal de stofwisseling sneller gaan. Als we slapen of regelmatig niet tot nauwelijks actief zijn zal de stofwisseling langzamer worden.

Veel mensen die overgewicht hebben denken al snel dat ze een langzame stofwisseling hebben. Toch is dit vaak niet zo. Het kan wel zijn dat de stofwisseling langzamer is geworden doordat je bijvoorbeeld gestopt bent met sporten. Ook is het zo dat, wanneer je ouder wordt, je minder spiermassa hebt. Spieren verbruiken meer energie en zorgen voor een snellere stofwisseling.

Een snelle(re) stofwisseling tijdens het afvallen hebben we voor een deel zelf in de hand. Veel en regelmatig bewegen helpt je stofwisseling actief te houden. Ook in de uren na het sporten. Intervaltrainingen die je hartslag omhoog krijgen zijn hiervoor het meest geschikt. Dat betekent niet meteen dat je naar de sportschool moet. Elke mogelijkheid is meegenomen. Ga op de fiets naar je werk of boodschappen doen, neem de trap in plaats van de lift.

traplopen

Het ontwikkelen van spieren is ook een goede manier om je metabolisme naar een hoger niveau te krijgen. Spieren hebben meer energie nodig dan vet. Heb je meer spiermassa dan zal je ook in rust meer energie verbruiken waardoor je metabolisme op een hoger pijl blijft.

Ook het eten van eiwitten of het volgen van een eiwitrijk dieet verhoogt je stofwisseling. Eiwitten zijn voor je lichaam moeilijker af te breken dan vet of koolhydraten. Het kost je lichaam dus meer moeite en energie en zal er langer mee bezig zijn. Een verantwoord eetprogramma zoals dat van Mijn eigen Lijn zorgt voor een optimale stofwisseling en een hogere vetverbranding.

Hoe werkt de stofwisseling?

Bij de stofwisseling zijn hulpstoffen nodig zoals enzymen, hormonen, vitamines en zuurstof om het proces goed te laten verlopen. Vitamines krijgen we binnen met onze voeding. Zuurstof adem je in waarna het zich, via het bloed, door je lichaam verspreid.

stofwissseling

Enzymen en hormonen worden door je lichaam zelf aangemaakt. Enzymen zijn hulpstoffen die je lichaam nodig heeft om vetten en andere voedingsstoffen te verbranden. Enzymen spelen een grote rol tijdens de spijsvertering. Hormonen spelen onder andere een rol bij de stofwisseling van glucose, zoals de hormonen insuline en adrenaline.

In je lichaamcellen vindt verbranding plaats van de voedingsstoffen vet, eiwitten en koolhydraten. Daarbij komt energie vrij. Een deel van deze energie wordt omgezet in lichaamswarmte. De rest gebruikt je lichaam voor de werking van organen, je hartslag, ademhaling en beweging.

Hoe krijg ik een optimale stofwisseling?

De stofwisseling is niet bij iedereen hetzelfde. Een langzame(re) stofwisseling kan aangeboren zijn. Er zijn diverse stofwisselingsziektes die vaak erfelijk zijn. Maar deze ziektes zijn vrij zeldzaam. Het overgrote deel van de mensen heeft een normale stofwisseling bij een gezonde levensstijl.

Voor een optimale stofwisseling is het belangrijk voldoende te eten. Wanneer je te weinig eet zal je lichaam op rantsoen gaan. Je metabolisme zal vertragen zodat je lichaam kan functioneren met minder voedsel. Hongerdiëten hebben dit effect op je lichaam.

Verspreid je eetmomenten over de dag. Zo blijft je metabolisme de hele dag op gang. Sla dan ook nooit het ontbijt over. Deze belangrijke maaltijd brengt je stofwisseling op gang.

Beweeg voldoende en bouw spieren op. Spieren gebruiken meer energie dan vet, ook in rust. Bouw je je spieren op dan zal je ook in rust een snellere stofwisseling hebben.

Wil je hulp of advies over een gezonde levensstijl en op een verantwoorde manier afvallen? De coaches van Mijn eigen Lijn helpen je graag.
Reactie plaatsen