Wat is Glucose?

Wat is Glucose?

Glucose of druivensuiker is een van de belangrijkste brandstoffen voor je lichaam. Het wordt ook wel dextrose genoemd, vooral in de voedingsindustrie. Glucose is een enkelvoudig koolhydraat dat ontstaat in ons lichaam bij de vertering van andere koolhydraten. Ook planten maken deze stof aan als voedsel tijdens de fotosynthese. Wanneer er een overschot aan glucose is wordt het omgevormd tot zetmeel en opgeslagen in de plant.

Glucose wordt in je bloed opgenomen waarna weefsels, zoals spieren, het verbranden. Dit zorgt voor energie in je lichaam. Zonder glucose zouden mensen en dieren niet kunnen leven.

Het is heel belangrijk dat er niet te veel en niet te weinig glucose in je bloed aanwezig is. De hormonen insuline en glucagon zorgen ervoor dat het glucosegehalte in het bloed het juiste niveau behoudt. Een te hoog of te laag niveau is namelijk niet goed voor je lichaam.

Wat doet je lichaam met glucose?

Glucose is een van de vele natuurlijke suikers. Koolhydraatrijke voeding zoals brood, aardappelen, pasta, jam, honing, koek en meel worden in je darmstelsel omgezet in deze suikervorm. Glucose wordt direct uit de dunne darm opgenomen in je bloed. Stoffen als sacharose (tafelsuiker) en zetmeel moeten eerst door verteringsenzymen omgezet worden naar glucose.
Glucose wordt niet als zodanig opgeslagen. Het moet eerst omgezet worden naar glycogeen. Dan kan het opgeslagen worden in de spieren en lever. Wanneer je lichaam suiker als brandstof nodig heeft zet je lichaam glycogeen om naar glucose.
Wanneer je te weinig glucose in je bloed hebt kan je je moe voelen of zelfs flauwvallen. Heb je teveel dan kan je een te hoge bloedsuikerspiegel krijgen. Gebeurt dit te vaak dan krijg je diabetes.

Glucose en bloedsuikerspiegel

De waarde aan glucose in je bloed wordt de bloedsuikerspiegel genoemd. De normale waarde ligt tussen de 4.0 en 7.8 millimol per liter. Uitschieters naar maximaal 10.0 millimol zijn mogelijk, is het nog hoger dan is er waarschijnlijk sprake van diabetes.

diabetes
De suikerstofwisseling wordt geregeld door insuline. Dit hormoon wordt aangemaakt in de alvleesklier. Insuline zorgt voor de omzetting van glucose in glycogeen zodat het opgeslagen kan worden. Glucagon is de tegenhanger van insuline. Wordt er teveel insuline geproduceerd dan zorgt glucagon ervoor dat je bloedsuikerspiegel een normale waarde behoudt.

Glycogeenziekte

Glycogeenziekte is een erfelijke aandoening waarbij glycogeen in het weefsel wordt opgestapeld. Er zijn ondertussen al twaalf vormen van deze ziekte bekend. Wanneer je glycogeenziekte hebt kan je lichaam de stof glycogeen niet afbreken.
Voor het afbreken van glycogeen is een enzym nodig. Wanneer dit enzym niet goed functioneert kan je lichaam glycogeen niet afbreken en vetten en eiwitten omvormen naar glucose.
Bij enkele vormen van deze ziekte geeft een eiwitrijk dieet, zoals het Mijn eigen Lijn programma, een gunstig effect. De inname van suikers wordt hierbij beperkt en de inname van eiwitten verhoogd. Dankzij de aanvulling met alle essentiële voedingsstoffen krijg je tijdens het Mijn eigen Lijn programma alles binnen wat je nodig hebt.
De intensieve begeleiding van de Mijn eigen Lijn coach zorgt ervoor dat je op een veilige en verantwoorde manier afvalt en een gezonde levensstijl ontwikkelt.
Reactie plaatsen