Ketose

Ketose, wat is dat? 

Ketose is een woord dat je vaak hoort in de sportschool of op dieet forums. Maar wat is ketose nu precies? Ketose is, eenvoudig gezegd, een proces in je lichaam waarbij vet wordt afgebroken.

Wanneer lichaamsvet wordt afgebroken komen ketonen vrij in je bloed. Het afbreken van vet, of de afbraak van vetzuurketens, wordt ketogenese genoemd.

De centrale begrippen bij ketose zijn:
  • glycogeen
  • insuline
  • glucagon

Glycogeen is de vorm van glucose die onze secundaire energievoorraad voor de langere duur vormt (onze primaire energieopslag is vet). Wanneer we koolhydraten binnenkrijgen worden deze als glycogeen opgeslagen in de lever (de hoogste concentratie) en in de spieren (de grootste hoeveelheid), waar het wordt gebruikt als makkelijk aanspreekbare energievoorraad.

Insuline verlaagt het glucosegehalte van het bloed en verhoogt de opname van glucose naar spier- en vetcellen.  Helaas heeft insuline als nadelig effect dat het ook vetten zal opslaan, en sterker nog, vetverbranding tegengaat. Bij een voedingspatroon met weinig koolhydraten, zal  je insulinepeil de hele dag door laag zijn waardoor je vetverbranding constant verhoogd zal zijn.

Glucagon doet het tegenovergestelde en zorgt ervoor dat opgeslagen suiker in de lever weer vrijkomt wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is. Het zorgt ervoor dat wanneer koolhydraten voor langere periodes gemeden worden, je leverglycogeen afgebroken wordt naar glucose om energie te leveren. Wanneer je voorraden leverglycogeen opgebruikt zijn, zal je lichaam de ketonenproductie verhogen waardoor je in ketose geraakt. De lever zal dan vrije vetzuren omzetten naar ketonen, welke gebruikt kunnen worden als energiebron.

Waarom gaat ons lichaam deze vetten afbreken? Hoe komen we in deze ketogene toestand, waarbij we een hoge concentratie ketonen  in ons bloed hebben?
Ons lichaam haalt zijn energie dus uit koolhydraten, dat is normaal gesproken onze brandstof. Indien we echter onze inname daarvan beperken is er een andere bron nodig en zal er worden overgegaan op vetverbranding. Het vet is immers onze andere energiereserve. Nu komen de eerder genoemde ketonen vrij die dan weer als energiebron gebruikt kunnen worden.

Is ketose slecht voor je?

Er zijn mensen die zeggen dat een toestand van ketose gevaarlijk is. Het zou de lever overbelasten en het zou je spierweefsel afbreken. Het spreekt immers de energiereserves in de spieren aan.
Ketose is echter een normaal stofwisselingsproces en indien je dit toepast bij overgewicht of overtollige vetten breek je enkel af wat teveel is opgebouwd.

Met het programma en het gebruik van de producten van "Mijn eigen Lijn", waarbij de benodigde hoogwaardige biologische eiwitten en voedingssupplementen voldoende energie opleveren, wordt geen spierweefsel afgebroken.

Ketose sticks

Met ketosesticks meet je in hoeverre je in de vetverbranding zit

Zitten er nog andere nadelen aan ketose?

Je lichaam moet wisselen van energiebron en de eerste dagen is het mogelijk dat je je wat vermoeid en futloos kunt voelen. Er zijn ook mensen die humeurig worden, door het gebrek aan suiker. Ook genoemd worden zaken als slechte adem en hoofdpijn. Maar let op: we hebben het hier enkel over het lichaamsproces ketose! In een ketogeen dieet worden bovengenoemde zaken ondervangen door een goed voedingspatroon en door het gebruik van de producten en voedingssupplementen van "Mijn eigen Lijn".
Julia
Door

Julia

op 23 Aug 2020

Nou ik ben nu acht dagen bezig en zit dieprood in ketose maar voel me al twee dagen super slecht, vooral misselijk (mijn maag protesteert) veel zweten, pijn in mijn lijf. De ketose griep, hoop wel dat het snel over gaat want voel me echt belabberd. Ik drink goed (3L) en neem ook water met keltisch zeezout. Gewoon maar even uitzingen denk ik (hoop ik, want ik voel wel dat mijn lichaam hard aan het werk is).

Toon
Door

Toon

op 06 May 2020

Ik zelf volg al een aantal jaren het keto dieet. Waar ik ben opgegroeid in de duursport met veel pasta's en vroeg op staan om te eten ben ik als herboren met keto. Veel energie weinig honger. Ik maak naast mijn gezonde voedingspatroon zoals jullie prachtig omschrijven wel gebruik van wat extra supplementen zoals MCT vetten en elektrolyten van Keton1. Dit zou ik dan ook aanraden aan mensen die actief zijn en keto volgen. Veel shops verkopen deze producten maar ook op www.keton1.nl

Albert
Door

Albert

op 27 Jul 2017

Bedankt voor dit artikel. Je kan snel afslanken met een ketose dieet, heb er zelf goede resultaten mee behaald. Het is echter niet iets wat je op de lange termijn doet, zeker niet als je nog goed wilt presteren in de sportschool, daar heb je simpelweg koolhydraten voor nodig.

Annette
Door

Annette

op 27 Sep 2019

Complete onzin, ketogeen eten is een gezonde levensstijl en je kan gewoon een topsporter zijn op ketogeen eten. Zoals ik zelf ook 5 x per week een zware sport beoefen.

Reactie plaatsen