Koolhydraatarm dieet, 4 fases

In het koolhydraatarme dieet beperken we de inname van koolhydraten en zorgen we niet of slechts weinig voor extra eiwitinname. Mijn eigen lijn is een proteïne- of eiwitdieet, dit is ook koolhydraat arm eten, maar dan met de eiwitrijke dieetproducten van Mijn eigen Lijn. Bij een strikt koolhydraat arm dieet draait alles om het zo min mogelijk binnen krijgen van koolhydraten. Een typisch voorbeeld van een koolhydraatarm dieet is het bekende Atkins dieet. De nadruk ligt hierbij op het vermijden van koolhydraten en het nuttigen van goede vetten.

 • Eerste fase: Inductie


  De eerste fase van het koolhydraatarme dieet is ook direct de meest ingrijpende fase. Hier wordt het lichaam in ketogene toestand gebracht om dan door het ketose proces de vetten te laten verbranden. Tijdens deze fase gaan mensen het meeste gewicht verliezen, door verlies van vocht en vetverbranding. Gemiddeld duurt deze periode twee weken.

 • Tweede fase: Verder gewichtsverlies


  In fase 2 tracht men er achter te komen waar de kritische koolhydraten grens ligt. De deelnemers blijven in deze fase afvallen, terwijl de hoeveelheid koolhydraten weer langzaam wordt opgevoerd. Er wordt in deze fase dus naar de individuele tolerantie voor koolhydraten gezocht.  Deze fase stopt wanneer mensen bijna op hun streefgewicht zitten.

 • Derde fase: Voorbereiding op de handhavingfase


  Door het steeds langzaam blijven verhogen van de hoeveelheid koolhydraten wordt nu gezocht naar de balans. Wat is de hoeveelheid koolhydraten die men kan innemen terwijl het gewicht niet toe- of afneemt. De gemiddelde duur van deze periode is een maand.

 • Vierde fase: Levenslange handhaving fase


  Men zit nu op het streefgewicht en moet proberen dat vast te houden. Het voedingspatroon van de derde fase is leidend en zal, in combinatie met een gezonde leefstijl tot een blijvend resultaat moeten leiden.

Er kwam echter al snel kritiek op het oorspronkelijke dieet van dr. Atkins, met name dat het op langere termijn kan leiden tot een tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen en het vormen van verkeerd cholesterol.
In reactie op het oorspronkelijke koolhydraatarme dieet is later het eiwit- of proteïnedieet ontstaan.
Kort gezegd, ja voor een bepaalde periode. We hebben het niet voor niets over een dieet en niet over een koolhydraatarme leefwijze. Koolhydraten zijn 1 van de 3 belangrijkste groepen van voedingsstoffen die ons lichaam van energie voorzien. Deze bouwstoffen  heten macronutriënten.
De drie belangrijkste macronutriënten in ons lichaam zijn:
 • Eiwitten of proteïne. Eiwitten kunnen in je lichaam omgezet worden tot energie, maar ze worden voornamelijk gebruikt voor het repareren van ‘kapotte’ cellen en het aanmaken van nieuwe cellen in je lichaam.
 • Koolhydraten, zoals glucose en fructose. Graan, suiker en zetmeel zijn de meest voorkomende koolhydraten.
 • Vetten. Voor een gezond lichaam heb je de juiste vetten nodig.

Stop je dus met de inname van koolhydraten dan zal het lichaam gebruik moeten gaan maken van de andere macronutriënten. Indien deze voldoende voorhanden zijn is er dus, met behulp van het juiste dieet zoals Mijn eigen Lijn, geen risico’s verbonden aan een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet.

Reactie plaatsen