Wat is een ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet gebruikt vet als primaire energiebron bij het ontbreken van koolhydraten in de voeding. In een normale (suiker)stofwisseling, zet het lichaam koolhydraten en suikers om in glucose. Dit zal worden gebruikt als primaire energiebron. Wanneer geen of nauwelijks koolhydraten worden ingenomen zoals bij het ketogeen dieet, schakelt het lichaam na een paar dagen over op een vetverbranding en worden je vetreserves aangesproken.

Een koolhydraat arm dieet of eiwitrijk dieet zoals Mijn eigen Lijn, is een eetpatroon dat de inname van koolhydraten beperkt, meestal voor gezondheidsredenen zoals vermindering van overgewicht. Voedingsmiddelen die een grote hoeveelheid verteerbare koolhydraten bevatten (zoals brood, pasta, aardappelen, rijst) worden weggelaten en vervangen door het koolhydraatarm eten van Mijn eigen Lijn die hoogwaardige biologische eiwitten bevatten.
Een koolhydraatarm dieet ofwel ketogeen dieet beperkt de inname van koolhydraten. De inname van proteïnen en het verbranden van je eigen vetreserves zorgt voor compensatie voor dat deel van de calorieën die oorspronkelijk van koolhydraten afkomstig waren.

Normaal gesproken wordt bij een ketogeen dieet zoals bij het eiwitrijk dieet de koolhydraat inname beperkt en vang je dit tekort op met een verhoogde hoeveelheid vetten. Omdat je bij het ketogeen dieet Mijn eigen Lijn geen extra vetten inneemt, wordt aanspraak gemaakt op je eigen opgeslagen vetreserves, die je overgewicht veroorzaakt en die je graag kwijt wilt. Wanneer dit gebeurt, zal je lichaam ketonen aanmaken en spreken we over de metabolische toestand ketose.

Glycogeen is opgeslagen glucose dat aangesproken wordt door je spieren om inspanningen te leveren. (Je hart is ook een spier!) Je lichaam heeft glycogeenvoorraden in je spieren en lever. Bij een gebrek aan koolhydraten in je ketogeen dieet, zullen de voorraden na enkele dagen uitgeput raken en de andere energiebron, je eigen vetreserves, aanboren voor verbranding.

Bij koolhydraatarm eten, zoals bv bij een ketogeen dieet, gaat je insulinepeil dalen en wordt stabiel, waardoor je vetverbranding constant hoger is.

Het ketogeen dieet kun je ook wel oerdieet noemen

De primitieve mensen waren jagers. Men had veel beweging en at voornamelijk knollen, bladeren van planten, zaden, bessen, eieren, soms vlees en zelden fruit. Het oerdieet, je kunt eigenlijk ook spreken van een ketogeen dieet; had nauwelijks een verhoging van het glucoseniveau in het bloed tot gevolg.
Tegenwoordig veroorzaakt een overvloedige consumptie van snel verteerbare vezelarme koolhydraten hoge insulinespiegels, waardoor overgewicht ontstaat. Je lichaam denkt, net als dat van de oermens, dat de winter voor de deur staat en begint vet op te slaan, je wordt dik.

Enkele voorbeelden van diëten die ontworpen zijn om de eetgewoontes van onze voorouders te simuleren zijn bv Atkins, South Beach en het proteïnedieet. (Mijn eigen Lijn)

Een belangrijke reden waarom het eiwitdieet nog steeds in trek is, is, omdat het zo makkelijk vol te houden is aangezien je weinig honger hebt en veel minder trek hebt. Ook heb je al snel enorm veel energie.

Waarom ik het ketogeen dieet aanraadt?


Tot slot vind ik dit één van de beste diëten ooit gemaakt. Het is makkelijk en het werkt. Al wat je moet doen is jezelf gemotiveerd houden en je concentreren op je doel. Als je het moeilijk krijgt, neem dan een versnapering van Mijn eigen Lijn. De keuzes zijn talrijk.
Ik ben altijd wat forser van postuur geweest en ben met dit ketogeen dieet erin geslaagd gezond afvallen mogelijk te maken en op gezond gewicht te komen. Als ik een “royaal” weekendje of vakantie heb gehad, dan corrigeer ik weer met dit ketogeen dieet. Met dit koolhydraatarm dieet voel ik me verzadigd, terwijl ik eigenlijk veel minder calorieën eet!

Waarom ketogeen dieet bij Mijn eigen Lijn?

Het ketogeen dieet lang volhouden is waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd, maar de basisprincipes kunnen dus het hele jaar door voor een gezondere levensstijl zorgen. Ik kan het ketogeen dieet iedereen aanraden dit ketogeen dieet op zijn minst een kans te geven, de ervaring alleen al is enorm ontluisterend om verantwoord afvallen mogelijk te maken! Bepaal je doel en ga er dan ook 100% voor; 100% inzet, is 300% resultaat! Zodra je die eerste week door bent is het een geweldig eiwit dieet met lekker koolhydraatarm eten dat tevens gezonde voeding is, makkelijk is vol te houden en zorgt voor pure vetverbranding en zo is bovendien verantwoord afvallen een feit. En dat is toch wat je wil? Zie ook het koolhydraatarm dieet weekmenu.
Reactie plaatsen