Gezonde voeding

Gezonde voeding is meer dan eten en drinken. Alles wat we eten en drinken noemen we voedsel. Voeding is dus een veel ruimer begrip. Het is als volgt opgebouwd:
 • voedsel: eten en drinken
 • gedrag: wat eten we en waar en wanneer?
 • metabolisme: wat doet ons lichaam met het voedsel, de spijsvertering?
 • samenstelling: wat moet ons voedsel bevatten en wat hebben we nodig?

Voedingssamenstelling:
Gezonde voeding bevat een goede balans van energie, bouwstoffen en regulerende stoffen. Deze nutriënten of voedingsstoffen zijn er in 2 soorten, de macro- en de micronutriënten. Macronutriënten zijn koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol. Vitamines, mineralen en spoorelementen vormen de micronutriënten.
Met de producten van Mijn eigen Lijn weet je zeker dat je tijdens je dieet goed samengestelde, gezonde voeding krijgt.

Metabolisme:
Mijn eigen Lijn zorgt dat je lichaam een andere energiebron gaat aanspreken.

Voedingsgedrag:
Eten en drinken vormen dus slechts een deel van het verhaal. Bij een gezond voedingspatroon hoort lichaamsbeweging. De vuistregel is om je minstens 5 keer per week een half uurtje matig in te spannen. De samenhang tussen beweging en voedsel noemen we de energiebalans. Bij een negatieve energiebalans begint een mens af te vallen. Het gevaar is echter dat je dan ook bepaalde macronutriënten gaat missen. Mijn eigen Lijn helpt je om een juiste verhouding te bereiken, om af te vallen én om in balans te blijven.

Voedsel:
De Gezondheidsraad heeft in 2006 de richtlijnen voor goede voeding gepubliceerd. Deze bestaan uit de volgende punten:
 • Gebruik dagelijks 150-200 gram groente en 200 gram fruit.
 • Gebruik dagelijks 30-40 gram vezel, vooral afkomstig van groente, fruit en volkoren graanproducten.
 • Gebruik per week twee porties vis (à 100-150 gram), waarvan tenminste één portie vette vis.
 • Beperk het gebruik van verzadigde vetzuren tot minder dan 10 energieprocent (en%) en van enkelvoudig trans-onverzadigde vetzuren tot minder dan 1 en%.
 • Beperk het gebruik van voedingsmiddelen en dranken met gemakkelijk vergistbare suikers en dranken met een hoog gehalte aan voedingszuren tot 7 eet/drinkmomenten per dag (inclusief hoofdmaaltijden).
 • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag.
 • Indien men alcoholische drank gebruikt, beperk dit dan tot twee standaard glazen (mannen) of één standaardglas (vrouwen) per dag.

Let op, dit zijn de richtlijnen van de Gezondheidsraad en niet de voedingsregels die we bij Mijn eigen Lijn hanteren!

Gezonde voeding met Mijn eigen Lijn

Een verandering in je voedingspatroon aanbrengen is een hele stap. Wij vinden het daarom erg belangrijk dat je van ons deskundig advies krijgt en gedurende het gehele proces wordt begeleidt en bijgestaan.
Onze gezonde voeding bestaat uit maaltijden die gebaseerd zijn op hoogwaardige proteïnen, weinig koolhydraten en suikers, aangevuld met noodzakelijke micronutriënten. Je begint met het proteïne eetprogramma, waarbij je snel veel gewicht zult verliezen. In latere fasen gaan we je energiebalans meer in evenwicht brengen, zodat je op gewicht zult blijven.

Mijn eigen Lijn: Gezonde voeding met goede begeleiding, een gegarandeerd succes!

Reactie plaatsen