Zuivel

Zuivel

Zuivel is de verzamelnaam voor alle producten die bereid worden uit rauwe melk van zoogdieren. Deze melk komt niet alleen van koeien. Ook de melk van bijvoorbeeld schapen, geiten, paarden en kamelen wordt gebruikt in diverse zuivel producten.

Zuivelproducten worden nog maar sporadisch op de boerderij gemaakt, zoals vroeger. Eigenlijk alle zuivel die we in de supermarkt tegenkomen wordt gemaakt in de zuivelfabriek. Onder zuivel vallen producten als kaas, melk soorten, vla, (slag)room, yoghurt en diverse toetjes.

Hoe past zuivel op een goede manier in je voedingspatroon en kan je zuivel producten gebruiken als je wilt afvallen?

Melk gezond of niet?

‘Melk is goed voor elk!’ was jarenlang een veelgehoorde slogan. Melk was, zeker in Nederland, een vast onderdeel van elk voedingspatroon. Zowel voor (jonge) kinderen als volwassenen. De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die twijfelen aan de gezonde eigenschappen van melk.

melk

Melk drink je voor sterkte botten en tanden. Maar klopt dit wel? Het is opvallend dat botontkalking het meest voorkomt in landen waar de consumptie van zuivel juist hoog is. Het klopt dat melk en zuivel producten veel calcium bevatten. Maar om calcium uit je voeding op te nemen heeft je lichaam ook andere stoffen nodig zoals vitamine D en fosfor. Als de verhouding niet juist is kan je lichaam de calcium niet opnemen.

Voedingsstoffen in zuivel?

Zuivel bevat veel voedingsstoffen. Elke vorm van zuivel heeft zijn eigen samenstelling en bevat andere voedingsstoffen. In zuivel zijn onder andere eiwitten en aminozuren, vetten en vetzuren, calcium, zink, fosfor en de vitamines A, D, B2, B6, B11 en B12 te vinden.

Zolang je gezond en gevarieerd eet krijg je alle voedingsstoffen die in zuivel zitten ook via andere voedingsmiddelen binnen.

Vervanging voor zuivel?

Calcium zit gelukkig niet alleen in zuivel producten. Je lichaam maakt van nature geen calcium aan. Calcium zal dus uit je voeding moeten komen. Maar wanneer je allergisch bent voor zuivel, of liever geen zuivel wilt eten, zal je een andere bron van calcium moeten zoeken.

Groenten met een hoog calciumgehalte zijn bijvoorbeeld spinazie, kool, boerenkool, soja bonen en witte bonen. Maar ook bepaalde vis soorten bevatten calcium waaronder sardines, zalm, baars en forel. Op deze manier krijg je toch calcium binnen zonder zuivel te eten.

Let er wel op dat je ook voldoende vitamine D binnenkrijgt zodat je lichaam optimaal gebruik kan maken van de calcium in je voeding. Vitamine D zit in voedingsmiddelen zoals vette vis, kaas en eigeel. Je lichaam maakt zelf ook vitamine D aan door zonlicht. Zorg er dus voor dat je regelmatig buiten komt.

Kan jij tegen zuivelproducten? ?

Zo’n zeventig procent van de wereldbevolking is lactose-intolerant. Ze missen het enzym lactase, dat lactose afbreekt. Lactose-intolerantie is een normaal proces wanneer een kind stopt met moedermelk drinken. Maar in plaats van te stoppen met melk drinken gaan we over op het drinken van melk van andere dieren. Eigenlijk een heel tegennatuurlijk proces.

Als we moedermelk vergelijken met koemelk wordt al snel duidelijk waarom veel mensen niet tegen zuivel kunnen. Moedermelk bestaat voor 60% uit wei en 40% caseïne. Koemelk bevat slechts 20% wei en wel 80% caseïne. Zo’n grote hoeveelheid caseïne, daar is het menselijk lichaam niet voor gemaakt.

Een bepaald type caseïne, wat veel voorkomt in koemelk, is in verband gebracht met koemelkintolerantie, hartziekten, aderverkalking, diabetes, bepaalde soorten kanker, schizofrenie, autisme, allergieën en de ziekte van Crohn.

Zuivel en afvallen?

Wanneer je wilt afvallen is zuivel niet altijd de beste keus. Vrijwel alle zuivelproducten zijn rijk aan calorieën. Daarnaast worden in de zuivelfabriek vaak extra suikers toegevoegd en bevatten sommige zuivelproducten een hoog roomgehalte.

Zuivelproducten worden gemaakt van melk, melk die eigenlijk bedoeld is voor baby dieren. Koemelk is zo samengesteld dat het kalf in korte tijd uitgroeit tot een volwassen koe. De melk van een koe heeft als doel het kalf zo snel mogelijk te laten groeien. Als volwassen mens groeien we niet meer, behalve in de breedte. En dat is nu juist wat we niet willen.

Als je wilt afvallen zijn er genoeg alternatieven voor zuivel. Alternatieven die minder calorieën bevatten. Met het eetprogramma van Mijn eigen Lijn leer je gezond te eten met voedingsmiddelen die je lichaam alle belangrijke voedingsstoffen bieden. En die je blijvend op jouw ideale gewicht houden.
Reactie plaatsen