Noten

Noten

Noten groeien aan een boom. Uit één enkele noot kan een complete boom groeien. Alles wat nodig is voor dit proces zit in die ene noot. Noten en zaden bevatten enorme hoeveelheden voedingsstoffen van hoge kwaliteit.

Door hun samenstelling zijn ze ook prima geschikt als vleesvervanger. Populaire noten zijn amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten.

Pinda’s zijn officieel geen noten. Ze vallen onder de peulvruchten. Amandelen zijn eigenlijk fruit maar door hun eigenschappen worden beiden tot de noten gerekend.

Noten bezitten diverse eigenschappen waardoor ze een positief effect op je gezondheid hebben. Maar welke noten passen er binnen een gezonde levensstijl? En welke noot kan je eten als je wilt afvallen?

Eigenschappen van noten

Elke noot heeft zijn eigen voedingsstoffen. De ene noot bevat meer omega-3 vetten, de andere meer eiwitten en weer andere bevatten veel antioxidanten. Hieronder een kort overzicht van enkele positieve eigenschappen van de populairste noten.

Amandelen zijn een rijke bron van calcium, vitamine C, fosfor, magnesium en ijzer. Hiermee is het meteen de topper wat betreft voedingsstoffen. Het eten van amandelen kan helpen luchtweg aandoeningen te verlichten. Ze helpen tegen hoesten, bloedarmoede en impotentie. En ze kunnen helpen in de strijd tegen diabetes.

cashewnoten

Cashewnoten vormen een bron van onverzadigde vetzuren die ons lichaam nodig heeft om in vet oplosbare vitamines (A,D,E en K) op te nemen. Ook zijn ze goed voor hart- en bloedvaten. Ze stimuleren het immuunsysteem en helpen diabetes te verlichten.

Paranoten bevatten een hele sterke antioxidant, selenium. Eet je een handje vol paranoten dan heb je al 5x de dagelijkse hoeveelheid selenium binnen. Ook zijn paranoten goed voor de vorming en het onderhouden van je botten en tanden doordat ze rijk zijn aan fosfor.

Hazelnoten bevatten ook veel vitamines en mineralen waaronder vitamine E. Vitamine E is een hele sterke antioxidant. Het eten van hazelnoten kan hart- en vaatziekten tegengaan. Daarnaast gaat het de negatieve effecten van vrije radicalen tegen.

Macadamianoten zijn de vetste noten die er bestaan. Ze hebben het hoogste gehalte onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Daardoor helpen ze hart- en vaatziektes te bestrijden. Verder zijn macadamianoten een bron van mineralen als kalium, fosfor, magnesium, calcium, koper, zink en ijzer.

Pecannoten bestaan voor 75% uit gezonde vetten en ruim 10% eiwitten. Ze lijken qua uiterlijk wat op de walnoot. Het is, naast de macadamianoot, een van de vetste noten die er bestaan. Ze bevatten maar liefst 19 vitaminen en mineralen. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig pecannoten eten het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.

Pistachenoten zorgen voor sterke botten en tanden door de hoeveelheid fosfor en calcium die ze bevatten. Ze hebben een positieve invloed op diverse processen in je lichaam en op je stofwisseling. Ze bevatten veel vitamine B1, magnesium, ijzer en zink. Verder bevatten ze relatief weinig calorieën en zijn daarmee geschikte noten voor wie op de lijn wil letten.

walnoten

Walnoten hebben diverse positieve effecten op je gezondheid. Ze zorgen voor sterke botten, verbeteren de stofwisseling, hebben ontstekingsremmende eigenschappen en hebben een positief effect op diabetes en het slechte cholesterolgehalte in je lichaam. Ook schijnen ze kankervertragende eigenschappen te hebben, te zorgen voor een goede nachtrust en kunnen ze je stemming verlichten.

Noten branden, roosteren of poffen?


De meeste noten kan je rauw eten. En dat is ook de beste manier. Wanneer je een noot gaat branden, poffen, frituren of roosteren gaan veel van de goede voedingsstoffen verloren. Dit gebeurt al vanaf een verhitting van 40 graden.

Eet nootjes dus zoveel mogelijk rauw en zonder zout. Misschien vind je gezouten noten lekkerder maar de hoeveelheid zout die je op deze manier binnenkrijgt is niet gezond. Je krijgt met je gewone voeding, zonder daar zelf zout aan toe te voegen, al meer dan genoeg zout binnen.

Noten en afvallen

Wanneer je af wilt vallen met het Mijn eigen Lijn programma wordt in de eerste periode het eten van noten afgeraden. Door de extreem geconcentreerde samenstelling van noten bevatten ze erg veel voedingswaarde.

Tijdens het Mijn eigen Lijn eetprogramma wordt je lichaam in de vetverbranding gebracht. Tijdens deze periode is het heel belangrijk specifieke voedingsmiddelen tot je te nemen zodat je in de vetverbranding blijft en optimaal hiervan kan profiteren. Wanneer je jouw ideale gewicht hebt bereikt leer je een gezond eetpatroon aan zodat je op een gezonde manier, vol energie kan leven.
Reactie plaatsen