Is vlees gezond?

Is vlees gezond?

Vlees is de laatste tijd flink in opspraak. Is het wel zo gezond? Voegt het nog wel iets toe in ons voedingspatroon? Welk vlees kan je zonder zorgen eten en past vlees in je eetpatroon wanneer je af wilt vallen?
Deze en andere vragen zullen we hieronder beantwoorden.

Vlees gezond of ongezond

Vlees, in zijn pure vorm, bevat grote hoeveelheden essentiële eiwitten, vitamines, mineralen, spoorelementen en enzymen. Daardoor past het eten van vlees in een gezonde levensstijl. Maar je hoeft het niet elke dag te eten om te profiteren van de voordelen. Wissel regelmatig af met vegetarische varianten, vis, noten, eieren of andere vleesvervangers.

In de voedingsindustrie wordt helaas veel met vlees ‘gerommeld’. Bewerkte vleessoorten bevat vaak diverse chemische additieven. Vooral vleeswaren, worst, hamburgers en frituursnacks zitten er vol mee. Ze worden hierdoor langer houdbaar en krijgen een mooi kleurtje waar wij als consumenten gek op zijn. Maar daardoor bevatten ze veel verzadigd vet, simpele koolhydraten, smaakversterkers en transvetten. Deze bewerkte soorten vlees zijn daardoor ongezond en zouden zelfs de kans op bepaalde ziektes verhogen.

Kies het gezondste stukje vlees

In de supermarkt en bij de slager is de keus groot. Je kunt kiezen uit kip, rund, kalkoen, paard, lam, en diverse soorten wild. Van elk dier komen stukken vlees die mager en vol voedingsstoffen zitten. Het gaat erom welk deel van het dier gebruikt wordt. Daarnaast is het erg belangrijk wat ermee gedaan wordt voordat het in het schap ligt.

Het meest gezonde stukje vlees is zo puur mogelijk, zonder toevoegingen. Kies bij voorkeur de biologische variant omdat daar minder hormonen in zitten. Het liefst zo mager mogelijk, met zo min mogelijk vet. Kies een mooi, heel en onverwerkt stuk, dus niet gemalen.

Welke soort vlees kies jij?

Met zo’n ruime keus is het soms moeilijk kiezen. Natuurlijk heb je een voorkeur qua smaak. Maar welke vleessoorten zijn gezond?

Kip is een zeer veelzijdige vleessoort, eigenlijk net als kalkoen. Kippenvlees bevat essentiële aminozuren wat belangrijke eiwitbouwstenen zijn. Ook bevatten ze vitamines B1, B6 en B12, ijzer en zink. Qua smaak kan je het in bijna elk gerecht gebruiken. Ook de manier van bereiden is bijna eindeloos; grillen, bakken, wokken, koken, stomen, barbecueën, het kan allemaal. Daarnaast bevat kippenvlees relatief weinig calorieën, vooral de kipfilet. Een minder gezonde keus zijn de kippenpoten en drumsticks waar veel meer verzadigd vet in zit. Zeker als je ook het vel opeet verdubbelt het aantal calorieën.

vlees biefstuk

Rundvlees is een rode vleessoort waar je niet te veel van moet eten. Maar eet je het met mate dan is het een gezonde vleessoort die goed is voor je algehele lichamelijke gezondheid. Rundvlees is rijk aan eiwitten, B vitamines, ijzer, zink, selenium en omega vetzuren. Kies wel voor magere stukken rundvlees zoals ossenhaas, kogel- of lendenbiefstuk, tournedos of filet mignon.

Varkensvlees wordt door veel mensen als vet en ongezond gezien. Dit komt vooral door alle vette worsten, spek en frituursnacks waar het in verwerkt wordt. Dit zijn inderdaad ongezonde varianten van varkensvlees. Hoewel varkens omnivoren zijn en dus alles eten, zelfs kadavers. Krijgen de varkens in de veeteelt en voedingsindustrie uitsluitend plantaardig voedsel. Kies je voor magere stukken varkensvlees zoals varkenshaas, fricandeau en varkensfilet dan heb je prima, gezonde stukken vlees. Varkensvlees bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren, aminozuren, vitamines A, B1, B6, B12 en D maar ook ijzer en zink.

Gezond vlees is onbewerkt, mager en bij voorkeur biologisch. Hoe meer spierweefsel het vlees bevat, hoe meer eiwitten.

Vlees en afvallen

Wanneer je wilt afvallen met het Mijn eigen Lijn programma wordt er goed gekeken naar de inname van koolhydraten. Daarom zal in de eerste periode geen vleesproducten worden gegeten. Toch zal je geen belangrijke voedingsstoffen tekort komen. Het uitgebalanceerde programma zorgt ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen krijgt. Zo kun je op een verantwoorde manier afvallen zonder hongergevoel.
Zodra je ideale gewicht bereikt is leer je een gezonde en uitgebalanceerde levensstijl. Dan zal ook vlees weer terugkomen op je menu. Natuurlijk is het altijd goed af te wisselen met vlees, vis en vegetarische producten.

Wil je meer weten over een gezonde levensstijl en verantwoord en blijvend afvallen, zonder jojo-effect? Neem dan contact op met een van de Mijn eigen Lijn coaches.
Reactie plaatsen