Groenten

Groenten

Groenten zijn uitermate geschikt wanneer je af wilt vallen. Groente bevatten weinig calorieën en extreem veel belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Maar niet alle groenten zijn even slank-makend. Er zijn een aantal groentes die je beter kunt vermijden als je af wilt vallen.

Groenten soorten

Groente kunnen worden ingedeeld in verschillende groepen. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende:

Koolsoorten zijn onder andere bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, rode kool, spitskool, witte kool, spruitjes en paksoi.

Peulvruchten zijn doperwten, kapucijners, kousenband, peulen, snijbonen, sperziebonen en tuinbonen.

Bladgroenten zijn onder andere andijvie, spinazie, witlof, zeekraal, postelein, raapstelen en diverse sla soorten.

groenten

Knolgewassen zoals rode bieten, bospeen, waspeen, radijs, winterpeen, pastinaak en koolraap.

Vruchtgroenten zijn bijvoorbeeld courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine en maïs.

Kiemgroenten zoals taugé en tuinkers.

Paddenstoelen met als bekendste eetbare variant de champignon.

Stengelgewassen zijn onder andere bleekselderij, venkel, asperge, artisjok en rabarber.

zoals knoflook, bosui, prei en rode en witte uien.

Kopen en bewaren van groenten

Wanneer je groente gaat kopen let er dan op dat het er stevig en fris van kleur uitziet. De samenstelling van groente verandert al een paar uur na de oogst. De smaak en structuur gaat snel achteruit. Natuurlijk hangt het helemaal van het soort groente af hoe snel dit gaat. Om de houdbaarheid te verlengen is invriezen, conserveren of drogen een optie.

groenten salade

De meest gezonde optie is de groente vers te eten, zo snel mogelijk na de oogst. Dan profiteer je optimaal van alle gezonde voedingsstoffen die ze bevatten. Een aantal groenten zijn ook goed te bewaren in de koelkast. Maar niet langer dan 2 tot 5 dagen.

Wil je groente langer bewaren dan zijn ingevroren groenten een goede optie. Ze worden snel na de oogst verwerkt en ingevroren. Hierdoor bevatten ze nog steeds veel van hun gezonde voedingsstoffen.

Pas op met groente die zijn ingelegd in zuur of verpakt zijn in blik of glas. Hieraan wordt vaak zout en suiker toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen.

Bereiden van groenten

Verse groenten moeten altijd goed gewassen worden. De manier waarop je de groenten bereidt heeft invloed op de hoeveelheid voedingsstoffen die je lichaam eruit op kan nemen. Groenten die je rauw kunt eten kan je het beste ook rauw eten om optimaal te profiteren van hun goede stoffen. Spinazie werkt bijvoorbeeld ook uitstekend als basis voor een salade.

Wanneer je groente gaat koken verliest het tussen de 20 en 50% van de vitamines. Kook ze daarom niet langer dan nodig is en in weinig water. Bij stomen blijft er meer smaak behouden en zullen ook de meeste vitamines in de groente blijven.

Groeten en afvallen

Wanneer je af wilt vallen zijn groente je beste vriend. Ze bevatten weinig calorieën en veel voedingsvezels. Hierdoor geven ze je een vol en verzadigd gevoel. Daarnaast leveren ze belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Vitamines, mineralen en vezels haal je uit diverse soorten groenten.

Wanneer je wilt afvallen zijn niet alle groente even geschikt. Andijvie, komkommer, spinazie, courgette en diverse sla soorten kan je prima eten wanneer je gewicht wilt verliezen. Maar pas op met groenten als rode biet, spruiten, doperwten, artisjok en pompoen. Deze groenten bevatten te veel koolhydraten en zullen het afvallen moeilijker maken. Ook aardappels kan je beter laten staan, zij bevatten veel zetmeel.

Wanneer je het eet programma van Mijn eigen Lijn volgt zal je op een verantwoorde manier begeleid worden door jouw persoonlijke coach. Je krijgt dan een lijst met toegestane groenten die je zonder zorgen kunt eten terwijl je afvalt.
Reactie plaatsen