Vis wordt door velen aangeprezen als gezonde voeding. Voornamelijk om de visvetzuren die ze bevatten. Vooral vette vis zit vol omega 3 vetzuren. Ons lichaam kan deze stof niet zelf aanmaken. We moeten het dus via onze voeding binnen krijgen.
Maar zijn alle vissen even gezond? Welke vissen kan je het beste eten als je een gezond eetpatroon wilt volgen? En kun je vette vissoorten eten als je wilt afvallen?
Vette vis
Vette vissen zijn onder andere zalm, haring, makreel en sardines. Deze soorten vissen bevatten veel essentiële omega 3 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn goed voor je lichaam. Ze zijn nodig om je hersenen en zenuwstelsel goed te laten functioneren. Ze helpen je immuunsysteem en zijn goed voor je ogen. Hoe verser de vis hoe beter. Kies bij voorkeur voor verse vis in plaats van uit blik. Ook zijn de wilde vette vissoorten beter dan hun soortgenoten uit kunstmatige kweekvijvers.
Haringen zijn erg populaire en veel gegeten vissen. Vooral de jonge haring bevat veel gezonde vetten. Daarnaast bevat haring ook een flinke dosis vitamines zoals vitamine A, B2, B6, B11, B12, C en D.
Ook zalm is een vissoort die rijk is aan gezonde vetten en vele vitamines. Er is wel een verschil tussen wilde zalm en gekweekte zalm. Door het verschil in voedsel wat deze vissen eten bevat een gekweekte zalm minder voedingsstoffen dan een wilde zalm. Ook de bereiding heeft invloed op de hoeveelheid voedingsstoffen in de zalm. Hoe korter de bereiding, hoe meer voedingsstoffen er behouden blijven.
Sardines zijn de minder bekende verwant van de haring. Ze zijn een bron van omega 3, eiwitten en een rijke bron van vitamine D. Kies je voor sardines uit blik, neem dan de sardines in olie of water. De sardines in olie bevatten wat meer kcal. Aan de sardines in water wordt relatief veel zout toegevoegd.
Makreel is een vette vissoort die veel omega 3 vetzuren en vitamine B12 bevat. Vooral de gerookte variant wordt veel gegeten. Door overbevissing is de makreel in aantal flink gedaald, eet hem dus met mate.
Gezonde schaaldieren
Schaaldieren zoals garnalen, kreeft en krab zijn rijk aan cholesterol. Lange tijd werd gedacht dat ze een negatief effect hebben op het bloedcholesterol. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het juist de vetzuren zijn die het cholesterol sterk beïnvloeden, niet het cholesterol dat rechtstreeks uit voeding wordt opgenomen. Daarnaast zitten garnalen, krabben en kreeften vol gezonde onverzadigde vetten en goed cholesterol dat de bloedvaten reinigt.
Ditzelfde geldt ook voor schelpdieren zoals mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen.
Magere vis
Magere vis wordt zo genoemd omdat ze minder omega 3 vetzuren bevatten. Magere vissen zijn onder andere tong, snoekbaars, baars, forel, tilapia, kabeljauw, koolvis en schelvis. Ook al bevatten ze minder omega 3 vetzuren, dan nog is magere vis een gezonde en lekkere afwisseling in je eetpatroon.
Waarom is vis zo gezond?
Vis, vooral de vette soorten, zit vol vitamines, eiwitten en mineralen. Het grootste gezondheidsvoordeel is de aanwezigheid van de bekende omega 3 vetzuren. Die helpen je lichaam bij de groei, onderhouden je bloed, bloedvaten en hormoonhuishouding, herstellen je huid en helpen je cholesterol laag te houden.
Omega 3 vetzuur kan ons lichaam niet zelf aanmaken en zullen we via onze voeding binnen moeten krijgen. Dit kan door het eten van vette vissen. Lust je geen vis of wil je vegetarisch eten? Omega 3 vetzuren zijn ook te vinden in bepaalde noten en groenten.
Vis eten wanneer je wilt afvallen?
Vis past in een gezonde levensstijl. Het eetprogramma van Mijn eigen Lijn is een uitgebalanceerd programma. In de eerste periode wordt er geen vis gegeten. Toch kom je geen voedingsstoffen te kort. Omega 3 vetten krijg je binnen via de groenten en voedingssupplementen die je eet. Zo val je op een gezonde en verantwoorde manier af. Vanaf fase twee zal ook vis weer op het menu komen.
Zodra je op jouw ideale gewicht bent leer je een gezonde levensstijl aan waarmee je blijvend je slanke lijn behoudt. Tijdens het hele proces wordt je intensief begeleid door een coach van Mijn eigen Lijn, succes verzekerd.